Salem News: Donatie voor de wederopbouw van Larkin Cottage werpt licht op Essex Tech-studenten

Salem-nieuwsartikel

DANVERS — Essex Tech heeft $ 250,000 ontvangen van de Essex Agricultural Society om de Larkin Cottage te helpen herbouwen zodat studenten er in de toekomst gebruik van kunnen maken, en om studenten uit het verleden te eren.

Genoemd ter ere van 1st Lt. Catherine Larkin toen het oorspronkelijk werd gebouwd in 1950, huisvestte het huisje jarenlang het huishoudprogramma van de regionale landbouwschool.

Als het nieuwe huisje klaar is, zal het dienen als een opleidingscentrum voor culinaire kunsten voor studenten, een functionele faciliteit en een gemeenschapscentrum dat plaats biedt aan maximaal 300 gasten bij Essex Tech, zei hoofdinspecteur Heidi Riccio. In de kelder komt een regenopvangcentrum voor irrigatie op andere delen van het schoolterrein, en een door studenten ontworpen loopbrug met gedenkstenen zal van het huisje naar Smith Hall lopen.

Artefacten van de voormalige Essex Aggie zullen binnen worden tentoongesteld zodra het gebouw klaar is. Naast het huisje zal ook een herdenkingsmuur voor veteranen worden gebouwd met de vlaggen van elke tak van de strijdkrachten.

Larkin woonde het huishoudprogramma van Aggie bij en werd een geregistreerde verpleegster. Ze werkte in ziekenhuizen in Providence en Salem, haar geboorteplaats, voordat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het Army Nurse Corps kwam om te dienen in MASH-eenheden in de Stille Oceaan.

In 1945, op 29-jarige leeftijd, kwam ze om het leven bij een vliegtuigongeluk in India terwijl ze onderweg was om te helpen bij het opstarten van een andere eenheid.

"De mannen trokken ten strijde, en iedereen was aan het bidden en de gemeenschap verzamelde zich rond families die deze jonge mensen misten", zei haar nichtje Mary Ellen Larkin.

"Mijn tante ging naar mijn grootouders en zei dat ook zij zich in wezen had aangemeld omdat ze verpleegster was en ze wilde, zoals ze zei, 'voor de jongens zorgen'."

Catherine, de op een na oudste van vijf broers en zussen, voegde zich bij drie van haar broers en een zwager in dienst tijdens de oorlog.

Ze zou haar nichtje niet leren kennen, maar de erfenis van Catherine leefde nog steeds voort in haar familie. Mary Ellen Larkin groeide op met verhalen over wat een geweldige grote zus Catherine voor haar vader was, dat ze altijd voor hem zorgde en dat niemand verbaasd was toen ze zich vrijwillig aanmeldde om te dienen.

"Mijn vader sprak tot zijn laatste ademtocht nog steeds over zijn zus en huilde altijd", zei Mary Ellen Larkin. "Ze waren zo gebroken van hart om haar te verliezen en daarom heb ik een dochter Catherine en mijn tante Margaret noemde haar ook dochter Catherine."

De Larkins betaalden een deel van de kosten voor het huisje toen het oorspronkelijk werd gebouwd. Na haar dood werd ook een plein ingewijd ter ere van Catherine nabij Larkin Lane in Salem.

“Als een vrouwelijke legerverpleegster in die tijd de wereld overging om haar land te dienen, moet het een zeer moedige beslissing zijn geweest om haar familie te verlaten. Ik vind het behoorlijk verbazingwekkend,' zei Riccio. "Ik ben verheugd dat we dat allemaal onder één dak kunnen eren, maar ook de ambachten eren."

Sinds de start van de bouw in 2020 hebben studenten van programma's in heel Essex Tech samen met vrijwillige vakbondswerkers gewerkt aan de wederopbouw van het huisje, of dat nu gaat om het plaatsen van betonijzer, het leggen van de fundering of het bouwen van nieuwe muren.

Timmerleerstudenten Ben Titus en Drew Carney, beide junioren, werden ook betaald via een subsidie ​​van $ 100,000 van de Cummings Foundation om tijdens de zomer aan het huisje te werken. Onlangs hielpen ze bij de constructie van het dak als onderdeel van hun lessen bij Essex Tech.

"Ik vind het leuk omdat het me de praktische ervaring geeft die ik wil, omdat ik mijn eigen bedrijf wil starten met dit soort projecten," zei Carney.

Dankzij het project hebben de leerlingen ook kennis gemaakt met het verhaal en de dienst van Catherine.

"Dit is alsof je iets teruggeeft aan de gemeenschap die haar in wezen heeft geholpen, en je schrijft een deel van de geschiedenis terwijl je het doet," zei Titus.

Het project zal nog twee of drie jaar duren, maar is goed op weg dankzij donaties zoals de $ 250,000 die is ontvangen van de Essex Agricultural Society, zei Riccio.

De vereniging werkte samen met Essex Aggie sinds de school meer dan 100 jaar geleden werd opgericht. Het is een sterke partner gebleven met Essex Tech sinds de fusie van de Aggie, North Shore Tech en Peabody's beroepsopleidingen in 2014, zei James O'Brien, de algemeen directeur van de Topsfield Fair, die de vereniging beheert.

"De agrarische component is erg belangrijk," zei O'Brien. “Alle boerderijen die hier op de beurs met ons samenwerken, hebben allemaal werknemers nodig, dus er is een heel sterke band tussen de samenleving en de school.

'We hopen het huisje draaiende te houden, aangezien ze nog steeds proberen geld in te zamelen', zei hij. "Ze hebben heel hard gewerkt op de school om dat huisje te bouwen."

Neem contact op met Caroline Enos via CEnos@northofboston.com en volg haar op Twitter @CarolineEnos.


Meteen naar de inhoud