Editorial “Onze visie: nog zeven uur school”

Van de Gloucester dagelijkse tijden:

Onze regio heeft een paar echte pareltjes voor tieners die geavanceerde vaardigheden willen leren om zich voor te bereiden op goedbetaalde banen. De vakscholen die de North Shore en Merrimack Valley bedienen - Greater Lawrence, Whittier en de gloednieuwe faciliteit op Essex Tech - bieden talloze mogelijkheden, of iemands interesse nu ligt in culinaire kunsten, hightech productie of paardenwetenschap. Zoals de meeste middelbare scholen, worden deze gebouwen tijdens de schooldag volgebouwd en onderbenut zodra de deuren sluiten.

Alle bieden natuurlijk avondcursussen aan. Maar ze hebben allemaal nog meer potentieel om mensen te helpen die op zoek zijn naar een nieuw beroep. De faciliteiten — klaslokalen, laboratoria en apparatuur — zijn er. In de coulissen wachten lange rijen aspirant-studenten. Het ontbrekende stuk is instructie.

Gelukkig neemt de staat bemoedigende maatregelen om de leemte op te vullen.

Tijdens een bezoek aan de Greater Lawrence Technical High School vorige week, kondigde gouverneur Charlie Baker een "Career Tech"-plan van $ 15 miljoen aan, ontworpen om beroepsscholen in de staat ten volle te benutten. Het plan zou goed nieuws moeten zijn voor duizenden middelbare scholieren die nu op wachtlijsten staan ​​om toegang te krijgen tot deze scholen - het aantal over de hele staat was vorig jaar 3,200, volgens de Alliance for Vocational Technical Education. Het zal ook dienen voor volwassenen die naar betere banen zouden kunnen verhuizen als ze de juiste kansen krijgen.

Het Career Tech-plan stelt zich drie dagelijkse "diensten" voor op elke beroepsschool. De eerste is voor studenten die op die scholen zijn ingeschreven tijdens de standaard schooldag. De volgende sessie, van 2 tot 5 uur, is bedoeld voor leerlingen van andere middelbare scholen die vaklessen willen volgen - een kans voor kinderen die geen vaste plek op een van de technische scholen konden vinden of die hun horizon willen verbreden. Een derde sessie, van 5 tot 9 uur, is gericht op volwassenen die op zoek zijn naar nieuwe vaardigheden en training.

Het openhouden van de deuren, al is het maar voor een paar lessen in de middag, zal een zegen zijn voor duizenden studenten die vakken als informatica, design, techniek, grafische vormgeving en dergelijke willen studeren, maar voor wie er simpelweg geen t genoeg ruimte voor de reguliere inschrijving. "Het is een capaciteitsprobleem", vertelde John Lavoie, hoofdinspecteur van Greater Lawrence Technical High School, afgelopen voorjaar aan Statehouse-verslaggever Christian Wade. "We moeten meer klaslokalen en winkels toevoegen, vooral in de (wetenschap, technologie, techniek en wiskunde) programma's." Het openhouden van de scholen tot in de avond biedt kansen voor volwassenen die al aan het werk zijn, maar hun potentieel niet bereiken.

Rosalin Acosta, de staatssecretaris van Arbeid en Arbeidskrachtontwikkeling, beloofde een "vreugdevol" en "transformerend" programma. "We weten dat er 200,000 banen zijn in Massachusetts en dat er slechts ongeveer 110,000 mensen op zoek zijn naar werk", zei ze vorige week tijdens de rondleiding door Greater Lawrence Tech, volgens het verslag van verslaggever Genevieve DiNatale.

De Career Tech kan een deel van dat gat overbruggen, maar lang niet alles. Een vrijgave van het kantoor van Baker suggereert dat de komende vier jaar 7,500 tot 10,000 extra middelbare scholieren zullen worden ingeschreven in wat het "high-impact" beroepsopleidingsprogramma's noemt. Daarnaast verwacht de staat dat er 9,000 tot 13,000 volwassenen worden opgeleid.

Career Tech betaalt voor meer lessen. Het belooft lokale bedrijven te betrekken bij het ontwikkelen van nieuwe programma's, en het heeft tot doel een lijst van instructeurs te laten groeien door de vergunningshindernissen te verlagen die staan ​​tussen mensen die nu op sleutelgebieden werken en lesgeven.

Het programma komt op een belangrijk moment. Naarmate de babyboomgeneratie met pensioen gaat, merkt het kabinet van de gouverneur op, wordt het tekort aan arbeidskrachten groter. Een vacuüm dat wordt gecreëerd doordat meer mensen de beroepsbevolking verlaten dan erin komen, net als de schaarste aan betaalbare woningen, is zorgwekkend voor iedereen die te lang in de economische toekomst van de staat kijkt. Wanneer bedrijven niet genoeg werknemers kunnen aannemen, groeit de motivatie om elders te verhuizen. Voor degenen die ervoor kiezen om te blijven, is hun capaciteit om uit te breiden beperkt.

Geen enkel initiatief zal deze economiebrede problemen oplossen. Maar elke dag de deuren van de beroepsscholen in de regio zeven uur langer openzetten, is een goed begin.


Meteen naar de inhoud